tisdag 19 augusti 2008

Nordkorea i hård attack mot Sverige

Sverige låter sig utnyttjas för amerikanska krigsförberedelser och är därför en fiende till Nordkorea.

Det bryska budskapet har den kommunistiska diktaturen spridit i en radioutsändning. Tre dagar senare krävde landet att texten ska delas ut som ett officiellt dokument i FN:s säkerhetsråd. Det uppger Försvarsmakten.
Angreppet är i första hand inte riktat mot den svenska regeringen utan mot Sveriges och andra neutrala länders övervakningsuppdrag vid den koreanska järnridån mellan Nord- och Sydkorea. Där finns Sverige representerat med militära observatörer i NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission).
NNSC uppgift är att med svensk och schweizisk personal i den demilitariserade zonen upprätthålla vapenstilleståndet efter Koreakriget, som slutade 1953.
Det nordkoreanska utfallet kom enligt Försvarsmakten samtidigt som NNSC följer en stor höstövning mellan USA och Sydkorea för att kontrollera att övningen är inriktad på försvar och upprätthållande av vapenvilan.
- De uppgifter vi nu löser ligger helt inom ramen för Armistice Agreement, säger överste Bengt Carlsson, en av svenskarna i NNSC till Försvarsmaktens hemsida.
Men enligt nordkoreanernas radiobudskap är svenskarnas övervakningsuppdrag bara en charad och kvarleva från gången tid, där Sverige och Schweiz låter sig manipuleras och utnyttjas för USA:s krigsförberedelser.
- Nordkoreas position i denna fråga är inte ny. Deras inställning till stilleståndsavtalet och NNSC är känd, säger Paul Beijer, svensk ambassadör i Pyongyang 2001-2005 och i dag regeringens särskilde rådgivare för Koreahalvön.
Nordkorea har sedan länge velat ersätta stilleståndsavtalet från 1953 med ett fredsavtal och har tidigare attackerat mekanismerna för att upprätthålla avtalet och naturligtvis försvarssamarbetet mellan Sydkorea och USA.
I september 2005 kom länderna i de så kallade sexpartssamtalen - Nord- och Sydkorea, Kina, Japan, Ryssland och USA - överens om att inleda förhandlingar om att ersätta stilleståndsavtalet med ett regelrätt fredsavtal. Under tiden fortsätter Nordkorea att från och till angripa USA och Sydkorea men också NNSC.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1583679.svd#tw_link_widget


Av alla jävla tillfällen här i världen.

Inga kommentarer: